Wednesday, September 28, 2011

Mutton Masala

Assalammualaikum....Tak sangka pulak baru first time masak sedap pulak tu....Hehehe....Sebenarnya dah lama Yana nak buat Mutton Masala nie...Cuma belum berjumpa dgn daging kambing yg fresh lg....Ni pun nasib baik ada rezeki dpt daging kambing fresh....Pada tekak kami, masakkan nie dah memenuhi citarasa ..Tapi, tekak orang lain-lain kan..Kalau nak mencuba apalah salahnya....Kalau tak serasi dgn tekak saudara & saudari...pandai-pandailah korang sume adjust sendiri yer.....Kalau nak cuba resepinya ada kat bawah nie...Terima kasih daun keladi, pd penyumbang resepi nie.....Lain kali boleh buat lg.....Yana C & P dari dapur Kak Nor SG jer...

MUTTON MASALA
resipi :
Love2cook
sumber:
K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahannya :-
1kg daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana besar...gaul ngan 1 sk serbuk kunyit dan sedikit garam...rebus dgn sedikit air hingga air kurang/ daging cukup masak...)

Bahan dikisar bersama :-
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 batang serai
-----------------------
1 labu bawang besar (dihiris)
2-3 biji ubi kentang (potong empat)
2 biji tomato (potong empat)
2 tangkai cili hijau (dihiris) - buh cili merah jer heee....
2 tangkai cili merah (dihiris)
1 tangkai daun kari

Sedikit daun ketumbar
1 keping kayu manis
1 bunga lawang
3 biji pelaga
1/2 sk biji jintan putih
1/2 sk biji jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
3 sb serbuk cili (boleh lebih/ kurang ikut suka...nak mix ngan sedikit serbuk kari daging pun ok) - Yana buh 2 sb sebuk cili 1 sb serbuk kari

1 sk serbuk Garam Masala
2 gelas air
Garam dan aji secukupnya
Minyak masak

Cara-cara memasaknya :-
Panaskan minyak dlm kuali.
Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jintan putih dan jintan manis.
Masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.
Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari.
Kacau seketika dan masukkan tomato.
Kemudiannya, masukkan daging kambing yang telah direbus tadi. Kacau bersama ubi kentang. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan aji secukupnya. Kacau sebati. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam masala. Gaul sebati dan biarkan seketika.
Pastikan cukup rasa, daging pun dah masak.
Taburkan daun ketumbar dan gaul. Padamkan api.
Mutton masala sedia dihidang.

*** Kari ni lagi sedap jika dibuat pekat, so kurangkan air...
Sedap dimakan bersama nasi minyak/ briyani...



No comments:

Post a Comment