Wednesday, September 28, 2011

Bingka Pisang

Jemput makan....Bingka pisang yg menjadi kegemaran Yana & anak-anak...Buat untuk sarapan pagi....Ada lebih sikit...simpan untuk makan petang pulak.....Rasanya cukup sedap..lemak2 manis pisang gituk....Nak buatnya pun senang & cepat...Yana C & P dari rumah Kak Ummi ....Resepi asal, dari Kak Zana.....TQ pada kalian berdua..kepada penggemar pisang tu, cepat2 pegi kedai beli pisang, cuba buat bingka nie....sedaaap......Tak rugi kalau membuatnya...keraknyer tu yg sedap..hehehe.....Yana suka.....

BINGKA PISANG

Resepi Asal : Zana

Resepi : Kak Ummi

Bahan-bahan:- (note: kalau nk nmpak tebal sikit, guna loyang 8 inci)

· 1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau (*ummi guna pisang emas sederhana 15 biji, seeloknya lenyek kasar2 sikit, baru nmpak isinya nnt) - Yana ikut k.ummi

· 1 cwn tepung gandum*

· 3/4 cwn gula pasir*

· 1 cwn santan* (*ummi guna santan kotak je)

· 1 cwn susu sejat/cair*

· 1 biji telur*

· 2 sudu besar butter*

Cara-Cara:-

1. Blender semua bahan*

2. 2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.

3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter

4. Bakar 180C selama 1 jam api bawah.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (*akak bakar 1 jam dan tambah 10 minit lg dengan api atas n bawah...biar berkerak sikit)

5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..

1 comment:

  1. tq yana coz sudi cuba rspi akk... akk mmg suke bingka ni.. mcm dah lama tak buat...

    ReplyDelete