Thursday, May 19, 2011

Bingka Roti Berjagung

Nielah rupa bingka roti berjagung yg telah siap di potong..sedia utk di makan....


Assalammualaikum....n good morning......Sarapan apa pagi nie???Hari nie Yana buat bingka roti berjagung jer...rasa teringin pulak nak makan bingka...sementara stok jagung manis tu pun masih ada lagi...Anak-anak tak berapa gemar sangat makan bingka cam gini..kite jelah...orang2 veteran yg sukakannyer....Ikut resepi nie dapat banyak jugak....Yana sedekah kat jiran-jiran depan umah tu..bagi diaorang rasa sikit....Eeemmmm......Not bad jugaklah.....Mana taknyer....Semua orang dah tau..kalau bab bingka membingka nie dan bab talam menalam nie...mana lagi, kalau bukan dari dapur kak Yatie JB kiter tu....Kak Yatie ambik dari cik Mat...Yana mintak izin nak copy resepi akak tu yer..untuk di kongsikan bersama...TQ pada kalian berdua...atas resepi nie...

BINGKA ROTI BERJAGUNG

Resepi : Kak Yatie JB

Resepi Asal : Cik Mat

Bahan-Bahan- loyang 10 inci

· 3 biji telur

· 1 cawan gula halus/kastor

· 100 gm mentega, dicairkan

· 1/2 sudu kecil garam

· 1 sudu kecil esen vanilla

· 12 keping roti putih, didadu

· 1 1/2 cawan tepung gandum

· 1 liter santan/ susu cair-saya guna 1 tin susu cair dlm tin 400ml dan selebihnya saya tambah air

· 1 cawan jagung krim dalam tin

Cara-Cara

1. Dalam satu bekas, satukan telur dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan/susu dan kacau hingga semua sebati.

2. Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15 - 20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega.

3. Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong....

=Saya tambah 10 minit lagi utk bakar guna api atas sahaja supaya permukaan garing.

2 comments:

  1. dah lama tak buat bingka gini... sedap tu ada jagung lak kan

    ReplyDelete
  2. Izah> a'ah...sodap...bab ada jagung....kite jer yg mkn...jenuh gak nak perabihkannyer...balanced simpan lam peti ais sikit..nnti leh mkn lagi....sejuk2 pun sedap kan..

    ReplyDelete