Wednesday, May 18, 2011

Baked Macaroni & Cheese

Assalammualaikum......tension betui dibuatnyer...tetiba jer komputer nie buat hal....Dah ler kena format balik semua...pepaham jelah..kalau dah kena format balik.....semua fail hilang...Nasib baik Yana ada back-up.....syukur alhamdulillah.....Dapat jugak Yana berblogging balik...Nie Yana nak kongsikan salah satu resepi yang baru pertama kalinya Yana mencuba...Rupa-rupanya anak-anak amat menggemarinya...mungkin sebab ada cheese tu kut...Rugi kalau tak mencuba....Resepi nie Yana ambik dari Kak Ummi Kuantan tu.....Yana tambah bawang merah dan bawang putih sikit dalam soso merah untuk resepi nie...Yana mintak halal ye kak, nak copy & paste jer resepi akak tu....sekali sekala makan macam nie memang sedap.....Yana buat untuk lunch tadi.....Oklah, jom kita semak resepinya di bawah nie....


BAKED MACARONI & CHEESE

ASAL : JEE

Bahan:-
(A) Macaroni

· 1/2 paket macaroni - akak guna brand San Remo

· air secukupnya untuk merebus macaroni

· sedikit minyak zaitun

· sedikit garam

(B) Sos Merah:-

· 1 botol sederhana sos spaghetti Prego ( i used Prego traditional sauce)

· 1/2 paket (200 gm) daging cincang Ramly

· hirisan hot dog

· 2 keping daun bay (akak guna dried bay leaves)

· sedikit garam (akak tambah ni)

(C) Sos Putih:-

· 2 sudu besar mentega/minyak zaitun

· 2 sudu besar tepung gandum

· 600 ml susu segar

· 2 - 3 keping sliced cheddar cheese

· 1 sudu teh serbuk lada hitam

(D) Topping - Mozarella


Cara-Cara:-


(A) Makaroni -

1. Panaskan air, minyak zaitun dan garam hingga mendidih.

2. Masukkan macaroni dan rebus hingga empuk.

3. Angkat dan toskan.

(B) Sos Merah:-

· Sediakan kuali/periuk. masukkan kesemua bahan dan gaul sebati. Masak hingga mendidih dan daging masak dan agak pekat. Ketepikan dan sejukkan.

(C) Sos Putih:-

· Panaskan mentega/minyak dengan api perlahan, masukkan tepung gandum dan gaul sebati sekejap.

· Masukkan susu segar, sliced cheddar cheese dan serbuk lada hitam. Kacau hingga adunan sedikit pekat dan berkilat. Angkat dan ketepikan.

Cara Melapis:-

1. Masukkan 1 1/2 cawan macaroni ke dalam loyang/casserol tahan panas. Rata-ratakan. (x perlu sapu dengan apa2 minyak/butter pada dasarnya).

2. Sudukan separuh adunan sos putih ke atas macaroni dan ratakan.

3. Sendukkan sos merah pula ke atas sos putih tadi.

4. Taburkan mozarella cheese.

5. Ulang step 1, 2, 3 dan 4 hingga penuh bekas.

6. Bakar macaroni pada suhu 160 C selama 35 - 40 minit atau hingga permukaannya nampak keemasan. (Lebih enak dimakan ketika panas atau dihidang suam. Boleh juga dipanaskan dengan microwave sebelum dihidangkan)


Mesti cuba tau!!!

No comments:

Post a Comment