Friday, October 1, 2010

Laksa Mee Pangkor

Ha! Kalau korang nak tau..nielah rupanya laksa mee Pangkor....Yana rasa orang Perak jer yang tau laksa mee nie....Kalau sekali tengok..laksa mee nie macam spegeti..tapi laksa mee nie lembut jer & bewarna putih..Kalau rendam sekejap jer dah lembut...Menu nie memang feveret kat Perak nie...Lebih-lebih lagi orang yang dok belah2 pulau tu..hehehe....Lain orang lain resepi laksa meenyer..Resepi laksa mee nie Yana ambik dalam majalah saji..yang dah lama tak bukak-bukak....beli..baca sekali imbas jer..pastu..berkubu dalam laci....Semalam, teringin pulak nak makan laksa mee...Barulah majalah tu di baca.....Yana buat untuk makan tengahari semalam..Anak-anak suka..sebab ada sup tu..kalau tak, diaorang tak makan jugak...nampak macam pelik jer....

Kalau sesiapa yang nak mencuba resepi dari Pulau Pangkor nie silakan...Kalau ada apa yang terkurang tu..pandai2lah korang tambah sendiri ikut citarasa masing-masing yer...

Laksa Mee Pangkor
Sumber : Majalah Saji Keluaran Mei 2009

Bahan-bahannya:-
1 paket laksa mee (celur hingga lembut & toskan)

Bahan Sambal:-
20 tangkai cili kering*
2 labu bawang besar*
2 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
500gm udang kering(rendam & toskan airnya)*
Secubit belacan*(*blender)
Sedikit air asam jawa
Garam & gula secukup rasa

Bahan Sayur Kacang:-
10 tangkai kacang panjang - potong halus
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 sudu kecil kicap
1/2 batang lobak merah - potong dadu
1 paket lobak masin
Garam secukup rasa.

Bahan Sup Ikan :-
2 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 ekor ikan kembung- potong 3 bahagian
1 ekor ketam - belah empat
1 peket fishball - Yana tambah
1 tangkai daun sup - hiris
1 tangkai daun bawang - hiris
1 sup bunjut - Yana tambah
Air secukupnya


Cara menyediakannya:-
  1. Sambal- Tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan air asam jawa, garam & gula secukup rasa. Kacau sebati. Tumis hingga pecah minyak & sambal masak. Ketepikan.
  2. Sayur Kacang- Tumis bawang putih & bawang merah hingga naik bau. Masukkan lobak masin.Masak sekejap hingga lobak lembut sedikit. Kemudian, masukkan kacang panjang & lobak merah. Gaul rata. Masukkan kicap & garam secukup rasa. Ketepikan.
  3. Sup - Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau. Masukkan air, ikan, sup bunjut, fishball & ketam. Biarkan hingga mendidih. Masukkan garam & serbuk perasa secukup rasa & biarkan mereneh seketika. Padamkan api.
  4. Masukkan laksa mee dalam mangkuk diikuti dgn sambal & sayur kacang. Tuangkan sup diatasnya & siap untuk dihidangkan.
  5. Selamat mencuba!!

2 comments:

  1. Mee nye jenis apa tu Yana...??cam sedap jer..!!
    Kat Manjung ade jual x...??..teringgin nk test mkn lak....

    ReplyDelete
  2. hai Yana. Family saya tiap2 kali raya masak mee ni. Baru2 ni ada bawak opis, buat pot luck raya tapi tak laku sangat sebab takde orang pandai makan. nampaknya orang2 pangkor, manjung, pantai remis je lah yang tau..

    ReplyDelete