Sunday, October 17, 2010

Kek Lapis Oreo

Alamak!! Nampak macam huduh jer kek lapisku ini.....first time buat kek lapis oreo nie...Resepi dari Bro-Rozzan kita..Walaupun cam nie, sedap jugak...Ada rasa pahit2 oreo sikit...Kalau yang suka oreo tu oklah..kalau yang tak berapa gemar tu...Terpulanglah..kut2 ada cadangan nak ganti dengan biskut lain ker....Tapi, dah nama pun kek lapis oreo...Kalau bubuh biskut lain kena letak nama lain pulak...hehehe...Ramai yang dah mencuba..Kalau belum lagi, silakan..kat bawah nie Yana ada copy resepi dari Bro kita tu...TQ Bro..Yana mintak izin nak copy & paste resepi yer..

KEK LAPIS OREO

Bahan-Bahan

10 biji telur (saiz besar) -
500 gm mentega
200 gm gula halus
300 gm susu manis
100 gm keju cheddar, diparut (optional) - Yana x buh coz dah abis...
50 gm horlicks
50 gm santan serbuk (peket)
100 gm biskut Marie (ditumbuk halus)
180 gm tpg Hong Kong
1 sudu teh serbuk vanilli - x buh coz xde...
1 sudu teh pes pandan (optional)
secukup biskut Oreo (dibuang krimnya)
pewarna hijau dan merah - ikut suke jer...


Cara:

1) Pukul mentega, gula dan vanilli sehingga kembang.

2) Masukkan pula telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan sebati.

3) Kemudian perlahankan kelajuan mixer dan masukkan susu manis. Pukul terus.

4) Seterusnya, perlahankan kelajuan mixer ke paras minimum dan masukkan tepung Hong Kong, serbuk biskut Marie, horlicks dan santan serbuk. Pukul sebentar sekedar utk meratakan adunan.

5) Bahagi adunan kepada 3 bahagian:

a) 1 bahagian dibubuh pewarna hijau & pes pandan (optional)
b) 1 bahagian dibubuh pewarna merah
c) 1 bahagian dibiarkan plain (warna asal)

6) Sediakan loyang persegi empat berukuran 8" x 8" yg telah dialaskan dgn kertas tracing dan digriskan pada dasar dan kelilingnya. Suhu oven sekitar 180 -200 darjah Celsius.

7) Ambil 2 senduk (bumbung) adunan berwarna hijau dan bakar lapisan pertama dgn api atas bawah sehingga masak (kira-kira 6-8 minit).

8) Seterusnya, tukarkan suhu oven kpd api atas jer (grill). Kemudian, ambil 2 senduk (bumbung) adunan berwarna merah dan bubuh di atas lapisan pertama tadi dan tabur kan sedikit keju parut. Bakar hingga masak (kira-kira 5-7 minit)

9) Selepas itu, ambil 2 senduk (bumbung) adunan plain dan bubuh ke atas lapisan merah tadi dan susun pula biskut oreo di permukaannya. Banyak sikitnya biskut, terserah kpd anda seperti contoh di bawah ni.



10 ) Bakarlah sehingga adunan selesai.


Nota:

1) Anda boleh gunakan apa jua warna yg anda sukai.
2) Anda boleh tiadakan keju parut atau pes pandan jika anda tidak menggemarinya.
3) Anda boleh gunakan sepenuhnya 100 gm horlicks jika anad tidak menggemari santan serbuk.


No comments:

Post a Comment