Bahan-bahan:
semestinya seekor ikan siakap saiz sederhana
1 batang serai*
1" halia*
cili padi (ikut citarasa pedas)*
1 tangkai cili hidup*
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 sk gula atau secukupnya
1/3 sk garam atau secukupnya
1 sk sos ikan
1 sk minyak bijan
1/2 sk serbuk lada putih
3 tangkai daun ketumbar
jus lemon secukupnya (ikut suka masam)
1/2 cawan air
1 sk tepung jagung dicampur sedikit air
Cara-cara:
1. Bersihkan ikan, dibelah 'butterfly'. Lumurkan dengan sedikit minyak bijan dan serbuk lada putih.
2. Panaskan air kukusan, masukkan akar daun ketumbar.
3. Tumbuk halus semua bahan bertanda *. Masukkan dalam periuk kecil.
4. Masukkan jus lemon, sos ikan, air, garam dan gula secukupnya.
5. Kukus ikan berasingan 10 minit.
6. Didihkan bahan no.4. Apabila mendidih masukkan campuran air dan tepung jagung dan kacau cepat.
7. Keluarkan ikan dari kukusan dan curahkan sos dari periuk tadi. Taburkan daun ketumbar sebelum dihidangkan.
Friday, October 29, 2010
Ikan Kukus Lemon
Salam Jumaat....Penghulu segala hari....dah lamanya Yana tak update blog nie....Hari nie baru ada mood sikit nak update....Resepi ikan kukus nie memang senang sesangat....sedap pun sedap...Yana ambik dari Sari...Ikan tu Yana potong dua, memandangkan kukusku itu kecil jer saiznyer....Janji boleh masak & makan..cukup...Anak-anak memang suka kalau masak ikan kukus2 nie....Diaorang suka hirup kuahnya tu.....satu hidangan kejap jer dah licin...Tq Sari atas resepi nie yer...nak copy jer....hehehe...
SIAKAP KUKUS LEMON
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment