Wednesday, October 13, 2010

Ayam Goreng Berempah

Waka....waka.....yuhuuuu......sedap jugak ayam goreng berempah nie...Resepi dari K.Ina KeyEl..tu...Nak buatnya pun senang jer...Cadangnya nak makan dengan nasi ayam Ipoh...Kesudahannya makan dengan nasi putih jer....tu pun licin..Anak Yana memang suka ayam goreng berempah nie...Lain kali jelah buat nasi ayam Ipoh tu...Jomlah kita tengok resepi ayam goreng K.Ina nie....Yana copy jelah yer..TQVM akak....Apa citer terbaru dari dia ha??? Tak baca lagi....Kak Ina kata kalau malas guna rempah yg berbiji tu, guna yg serbuk jer senang...Pada Yana, guna yg berbiji tu lagi sedap daripada yang serbuk...hehehe....Kat dapur Yana nie dua-dua stok rempah tu mesti ada...yg serbuk & yg biji....senang kalau nak memasak nanti....

Ayam Goreng Berempah

Bahan-bahan


1 ekor ayam potong 16
3 batang serai*
6 biji bawang putih*
4 bawang merah*
1 sudu serbuk kunyit*
1-1 1/2 inci halia*
1-1 1/2 sudu makan ketumbar*
1-1 1/2 sudu makan jintan manis*
1/2 sudu makan jintan putih*
2 sudu makan rempah kari babas (Apa2 jer boleh kut...Yana guna Alagappas jerk)
2 sudu makan tepung beras
garam secukupnya
4-6 tangkai daun kari

Cara-caranya

1. Basuh ayam dan toskan.

2. Kisar bahan-bahan bertanda * dengan sedikit air.

3. Masukkan ke dalam bekas berisi ayam dan gaul rata semua bahan kisar.

4. Masukkan serbuk rempah kari dan tepung beras dan garam.

5. Peraplah selama mana yang boleh tapi sekurang-kurangnya 1 jam.

6. Goreng dalam minyak yang banyak secara deep fry dan masukkan bersama se tangkai daun kari. Sedap di makan panas-panas.




No comments:

Post a Comment