Bahan-bahannya:-
1 kg sotong
8 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*(*kisar)
1 biji tomato - hiris kasar
5 tangkai daun kari
2 sudu makan halba campur
4 sudu makan serbuk kari ikan
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk cili
2 tangkai cili hijau - belah 2 - Yana guna cili merah jer..
500ml santan pekat
300ml air asam jawa
50ml minyak masak
Garam secukup rasa.
Cara penyediaannya:-
- Tumiskan bahan kisar & daun kari hingga naik bau.
- Masukkan halba campur, serbuk kari, serbuk kunyit & serbuk cili. Tumis seketika hingga wangi.
- Masukkan sedikit air & biarkan seketika. Apabila mendidih, masukkan sotong, santan, air asam jawa & garam secukup rasa.
- Masak sehingga kuahnya pekat. Angkat & hidangkan..
- Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment