Friday, October 22, 2010

Kek Lapis Cinta Kirana

Wakakaka.......nak tau sebab apa nama kek lapis nie kek lapis cinta kirana??? Kalau korang perasan dlm blog Hasue pun ada jugak kek lapis cinta kirana nie....Tapi, dia kukus...Yana nie pulak cara bakar...Al-kisahnya, masa buat kek nie tengah-tengah malam gituk, bukak channel 104 kebetulan time tu citer cinta kirana.....tergerak pulak dalam pikiran gue nak letak nama kek nie kek lapis cinta kirana...sempena citer yg Yana tengok semasa buat kek nie...Tu pun ulangan...petangnya tu dh tengok...malam pun tengok lagi...hehehe...Capek jugak gue dibuatnya..kena berjaga berjam-jam....Tapi, inilah hasilnya....OK ke KO???? Rasanya dah Ok kut...Sebenarnya nie kek lapis asam manis jer...saje bubuh nama cinta kirana..bagi sedap sikit...hahaha....Anak Yana pun terkejut sebab ada kek lapis cinta kirana....Dialah peminat nombor satu citer tu.....Sedap2...Macam dalam citer tu jugak.....ada kisah masam2 manis...samalah dgn kek nie....Resepi kek nie Yana ambik dari bro yang dah sememangnya rajin buat kek lapis tu...Sape lagi kalau bukan Bro Rozzan kita tu....TQVM Bro...atas resepi kek lapis nie...Sowey, Yana tukar nama..harap Bro tak marah.....Yana nak post resepi tu kat sini yer...TQ again...Lain kali nak try buat kek lapis versi kukus Hasue pulak!!!

KEK LAPIS CINTA KIRANA

Bahan-Bahan
10 biji telur
130 gm gula halus
450 gm mentega
1 sudu teh ovalette
1 tin susu pekat manis
50 gm jem raspberry - Yana ganti blueberry
250 tepung Hong Kong
100 gm Horlicks
secukup haw flakes (saya gunakan 125 keping saiz duit 50 sen) - Yana guna yg biasa jer

Cara:
1. Pukul mentega, gula dan ovalette hingga kembang. Masukkan telur sebiji sebiji, pukul lagi hingga kembang dan pekat.

2. Kemudian, masukkan susu manis dan jem lalu terus pukul dgn kelajuan yg paling rendah- saja untuk ratakan bahannya. Ataupun anda boleh juga kacau hingga sebati.

3. Sesudah itu, masukkan tepung HK dan horlicks lalu pukul lagi (dgn kelajuan yg rendah) atau dikacau rata-rata hingga sebati. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan dgn warna merah, hijau dan kuning atau warna pilihan anda.

4. Alaskan loyang 8" x 8" dgn kertas tracing dan griskan pada dasar dan keliling loyang. Ambil 2 senduk penuh adunan dan bakarlah berselang-seli warna dgn api grill kira-kira 200 - 210 darjah Celsius. Setiap lapisan dibakar kira2 selama 5-7 minit atau hingga masak. Aturkan haw flakes pada setiap lapisan ketiga (25 keping). Untuk loyang saiz ini, kita boleh mendapat sekitar 15 lapisan kesemuanya. So, jumlah hawflakes nya adalah 125 keping.

No comments:

Post a Comment