Tuesday, October 5, 2010

Kek Lapis Bumi (Kukus)

Adeh.....Ngapalah hari nie macam tak de mood jer...huhuhu....Biasalah...kite kaum pompuan nie..ada timenyer yang rasa macam bengong sket..hehehe....Hari nie pun pening kepala gak nak masak apa...Ikan ada...semalam beli ikan cencaru....segar bugar punyer....rasanya hari nie nak bakar jelah ikan tu...cicah ngan air asam....tu pun dah sedap kan!! Kalau anak-anak, diaorang suka cicah ngan kicap jer...kekadang tu, Yana pun suka gak cicah ngan kicap...my feveret tuh!! Kalau tak de kicap, tak de selera nak makan.... Stok kicap mesti sentiasa ada...
Hari nie malas nak berceloteh panjang...Jom kita tengok resepi kek lapis bumi versi kukus nie..yg Yana ambik dari Hasue...Memang sedap ler kek lapis nie...Yana memang suka sebab ada nescafe tu...Kalau yang gemarkan nescafe/kopi tu, kek lapis nie tersangatlah sesuainyer...Mintak maap yer..Kalau nak dah lama abis....Lain kali buat lagi...Akak ucapkan terima kasihlah pada Hasue atas resepi kek lapis nie...Akak nak copi jelah resepi Hasue tu yer...Tenkiu....

Bahan2 (8" x 8")

  • 450g Mentega (sy guna golden churn)
  • 1 Gelas / 180g gula halus
  • 2 / 220g Gelas tepung gandum
  • 10 Biji telur
  • 1 Tin sederhana seri kaya-boleh guna tin kecil kalo nak kurang manis,tp gula jgn kurgkan
  • 1 Tin kecil susu pekat manis-dalam 10sudu makan
  • 3/4(dalam 6 sudu mkn) Cawan serbuk nescafe(campurkan dengan 1 sudu air panas untuk mencairkannya)-tambah browning sugar untuk pewarna tambahan[optional]
  • 1 Sudu makan esen vanilla
  • Sedikit Pewarna Hijau dan Kuning

Cara-cara

  1. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang(putih).
  2. Masukkan telur satu-persatu..(sambil adunan masih dipukul dgn kelajuan sederhana)
  3. Masukkan esen vanila,seri kaya dan susu pekat manis dan diadun sekata..
  4. Setelah itu,masukkan pulak tepung gandum.. (pastikan tepung dah diaayak)
  5. Bila adunan dah sebati,bahagikanlah kpd 3 bahagian.. (i)warnakan hijau (ii)warnakan kuning (iii)masukkan nescafe(letak browning sugar untuk warna lebih gelap)
  6. (Pastikan pengukus dah mendidih sebelum mula mengukus ye puan2) Ambil 1 cawan adunan hijau,kukus di dalam loyang yg sudah dioles mentega atau dilapik kertas minyak..kukus kejap je,jgn lama sgt sbb nanti lapisan mdh trtanggal. Tp pastikan la adunan dah tak cair dah ye..asal nampak msk ok la tu.
  7. Lepas tu ambil pulak 1 cawan gak adunan nescafe,kukus lagi. Diikuti adunan kuning. Ulang lagi warna hijau,nescafe dan kuning sampai habis..
  8. Masak selama 1jam-1stgh jam selepas lapisan terakhir dikukus.

2 comments:

  1. yana

    rhajin arrr ko melapis..kemarin lapis prune warna warni kan...kek lapis sedap dimakan cuma ada jenuh sket bab melapis..akak nak kena tunggu mood dulu :)

    ReplyDelete
  2. Nie tgh mood rajin nie k.yat..kalau malas...satu bijik kek pun x wat...malas nak jadik jaga kat pintu oven tu...huhuhu.....Makan mmg sedap kan!!

    ReplyDelete