IKAN GORENG BERSOS TOM YAM
Bahan-bahan
· Ikan siakap - atau apa saje ikan
· Tepung jagung - hana gune potato starch@katakuriko
· Garam
· 1/2 biji bawang besar - potong dadu
· 2 ulas bawang putih - cincang
· 1 batang serai - hiris
· 1 inci halia - hiris memanjang
· 3 helai daun limau purut - racik2
· 3-5 biji cili padi - cincang kasar
· 1 sudu besar cili kisar - optional utk xtra pedas
· 1/2 peket perencah tomyam adabi
· 1 sb sos cili
· 2 sb sos tomato
· 1 sk sos ikan
· lada benggala merah,hijau,kuning - potong dadu
· sedikit air
· garam dan gula
· daun ketumbar
Cara-cara
· Basuh bersih ikan. Kelar bahagian badan. Lumurkan dengan garam kemudian tepung. Panaskan minyak.Goreng hingga masak. Angkat dan toskan kemudian letakkan ke dalam pinggan.
· Tumis bwg besar, bwg putih, cili, daun limau purut, serai dan halia hingga naik bau.
· Masukkan sos tomato, sos cili, perencah tomyam, sos ikan dan sedikit air. Didihkan.
· Masukkan lada benggala, garam dan gula secukup rasa. Bila cukup pekat angkat dan tuang ke atas ikan.
· Taburkan dengan daun ketumbar dan hidangkan dengan nasi hangat.
nnt blh try menu nih... mcm sodap plk...
ReplyDeleteSedap moklong...rasa tomyam cikit2...hehehe...cuba, jgn x cuba...
ReplyDelete