Friday, October 8, 2010

Kek Lapis Cadbury

Nie projek 3 hari lepas....hahaha...projek dah basi....tapi, gambarnya masih belum basi lagi kan....Dah bubuh bahan pengawet....Hehehe...Dah bubuh bahan pengawet pun ngape muka kek haku nie mengerutu macam nie plak!! Macam tak cukup vitamin C jerk! Huhuhu....Agaknya kena guna SKII kut..baru ok sket....Nampak je macam nie...tapi, rasanya.....Mabeles!! Jangan pandang pada rupa tau..Kena rasa dulu..Nie buat sample jer....Resepi nie Yana ambik dari Bro Rozzan kita tu..memanglah kek lapis dia semua tip top punyer...sekali makan..rasa nak 2 kali...Yana pun risau gak buat kek nie selalu..nanti datang pulak penyakit yang tak diundang....Takuttttt.........

Oklah...Bro....Yana nak share resepi Bro tu kat sini yer....TQVM.....

KEK LAPIS CADBURY

Bahan-Bahan

500 gm mentega
10 biji telur
150 gm gula
100 gm tepung biskut marie
1 peket santan serbuk (50 gm)
100 gm susu manis
180 gm tepung gandum
coklat cadbury secukupnya (saya gunakan cokelat Van Houten)

Cara:
1) Pukul mentega dan gula hingga kembang.
2) Masukkan telur satu persatu hingga habis.
3) Masukkan tepung biskut marie, tepung gandum, santan dan susu. Gaul rata.
4) Bakar lapisan pertama hingga masak.
5) Ratakan adunan untuk lapisan kedua dan susun coklat cadbury.
6) Bakar hingga masak. Ulang hingga habis.

Gunakan Loyang 9”x9” (saya gunakan 8"x8")

Catitan Saya:
1) Saya buat dua lapisan berwarna dan cuma bubuh cokelat pada setiap lapisan (plain) ketiga jer. 2) Gunakan api grill sahaja dgn suhu kira-kira 200 darjah Celsius.
3) Masa membakar kira-kira 1 jam 20 minit.



No comments:

Post a Comment