Tuesday, March 6, 2012

Bingka Pandan Tanpa Telur



Assalammualaikum...pembuka bicara....Dah lamanya Yana tak ke udara....Al-maklumlah...Bz sket..dgn tugasan harian & anak2....sampai x sempat nak update blog....Oklah, tanpa berlengah lg...meh kite layan resepi bingka Kak Fida nie..pada sesiapa yg alah teloq, boleh cuba resepi nie...walaupun tanpa telur, bingka nie tetap sedap & lemak2 gitu....TQ K.Fida atas resepi nie...mintak izin nak share ngan kengkawan yer...TQ again.... Selamat mencuba!!!



Bahan-bahan ( loyang 9 inc / 4 keping acuan pecah 8 )

·         2 cawan tepung gandum
·         3/4 cawan tepung jagung
·         1 cawan gula halus
·         2 cawan santan pekat
·         2 cawan air pandan (atau air + pandan pes)
·         1 tin susu cair
·         3 sb mentega/majerin - cairkan
·         garam secukup rasa
·         sedikit pewarna hijau dan kuning (opt)
·         sedikit bijan - untuk tabur

Cara-cara

1.   
 Campurkan kesemua bahan kecuali bijan dan kacau hingga sebati dan gula larut atau kisar dalam blender dan tapis.
2.   
 Tuang dalam loyang/acuan bersapu mentega/majerin dan tabur bijan.
3.   
 Bakar selama 1 jam atau hingga masak.
4.   
 Sejukkan kuih,potong kecil dan hidangkan.
5.    Bingka Lemak Manis Tanpa Telur :-
6.   
 Cara2 membuat sama,bahan2 juga sama hanya gantikan air dengan susu segar,tambah susu manis sikit jika suka,pes pandan gantikan dengan esen vanilla dan bubuh warna kuning sedikit.
7.   
 Sejukkan,potong kecil dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment