Friday, August 27, 2010

Kuih Ketayap@Kuih Gulung

Nie pun salah satu hidangan kuih berbuka semalam...Ada orang panggil kuih gulung....ada jugak yang menggelarnya kuih ketayap...Buat kuih nie sebab nak abiskan inti buat kuih koci hari tu...Yana panggil kuih ketayap jer...Bukan kuih kayap tau!! Tapi kuih nie nampak macam berkayap sikit..huhuhu...Eeee....kalau berkayap mesti dah tak lalu nak makan....Sadis betui masa buat kulit kuih nie..Melekat le pulak kuali ku itu...jenuh jugak aku taruk minyak..akhirnya baru ok sikit..sikit jer...Nielah percubaan pertama Yana buat kuih nie..Tengoklah kulitnya tuh!! Tak menarik sangat kan..Tebal pulak tuh!! Kalau nipis sikit..barulah cantik kan!Tengok Mat buat..cantik jer...Kulit kuih dia pakai foundation apa ha??Agaknya masa memasak tu api kuat kut..kuali leper tu kan ke cepat panas...Belajar dari kesilapan..Rasanya dah ok..cuma kulitnya tu jer yang terhangit sikit...

Kuih nie ada bermacam resepi..dan ada yang paling mudah lagi.....Beli jer..Hahaha....Kalau nak cuba resepi Yana nie apa salahnya..Silakan....Silalah tengok bahan-bahannya kat bawah nie yer...


Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:-

250gm tepung gandum
250ml air daun pandan - Yana guna pandan paste jer...
175-200ml air - ikut kepekatan
125ml cawan susu cair
2 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Minyak masak
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:-
  1. Adunkan tepung, telur,air pandan, susu cair,air dan garam hingga sebati. Masukkan pewarna hijau dan dikacau rata.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kualai leper. Tuangkan satu senduk adunan dan ratakan hingga nipis.Apabila masak, angkat. Buat hingga habis.
  3. Bubuh sedikit inti kelapa di atas kuih tadi dan digulung kemas.


No comments:

Post a Comment