Wednesday, August 11, 2010

Kek Shiffon Oren

Amacam,cun tak kek shiffon Yana nie???Nie dah kali kedua buat..Hari tu buat Citrus Shiffon...Kali nie buat Oren lak...ada permintaan, suruh buat shiffon lagi...Nampaknya dah lulus...Adalah sikit perkembangan...

Hari nie dah start umat Islam berpose....Alhamdulillah....Semuanya berjalan lancar....Nie Yana masukkan N3 sebelum pose..Dua hari lepas....Takkanlah bulan-bulan pose nie pun nak mencipon jugak.....Lain le pulak aktivitinya....Kenalah banyakkan ibadat....banyakkan perkara-perkara yang sunat....hehehe....Resepi nie Yana ambik dari Hana....Asalkan dari Gert...Yana tengok CMG pun dah buat..mesti yang lain2 pun dah try buat kek shiffon nie kan..Biasalah..nama pun kek shiffon, mestilah kulitnya lembut dan gebu....macam guna SKII...hehehe......Alhamdulillah...setakat nie kalau buat shiffon jer..mesti menjadik punya..sedap pulak tuh!! Kenalah puji diri sendiri. ..Kalau tak sapa lagi nak puji...huhuhu.....tester kata pun ok..sedap...Tu yang kembang setaman tuh!!Hahaha....

Hari nie nak masak apa yer untuk menu berbuka?? Intai-intai jelah dapur kengkawan kiter..Manalah tau, kut-kut diaorang ada resepi special bulan pose nie....Oklah, thanks untuk kalian sume atas resepi yang sedap bangat nie....Mintak halal...nak mengkopi yer....TQ...

KEK CHIFFON OREN

BAHAN A :-)

1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur

BAHAN B :-)
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Tuang dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...

No comments:

Post a Comment