Friday, August 6, 2010

Kek Lapis Tembikai

Salam semua....Nie Yana ada satu lagi resepi kek lapis..Kek lapis tembikai yang tak serupa tembikai...hahaha....Cuba tengok pada bentuknyer tu, ada macam bentuk tembikai ker??? Buah tembikai yang sudah di potong..Tak pun tak berupa langsung....Huhuhu....Kalernya tu dah ada macam tembikai sikit-sikit. Bijik tembikai pun sikit jer...Tembikai yang nie jenis yang kurang bijik punya....hahaha..Biasalah..kalau bab taruk kismis dalam kek nie anak-anak tak berapa gemar..Lagilah kalau depa tengok kaler kismis tu itam ..Nampak macam pelik jer....Rasa kek nie memang sedap sesangat...Pada tekak Yana ler...Tester kata pun sedap jugak..Pas tu Yana adalah bagi akak jiran kat sebelah umah nie rasa sikit...Dia kata pun sedap..Terima kasihlah pada Hasue atas resepi kek lapis tembikai yang sedap nie..Yana harap Hasue tak marah yer, sebab ada sikit item yang akak edit..Nak memudahkan lagi untuk di buat rujukan..Manalah tau..kut-kut raya nanti nak jamu tetamu pulak..Pose pun belum lagi, dah citer raya...hehehe....Buat permulaan nie Yana buat separuh adunan jer...Next time kena buat adunan penuh pulak..

Oklah, pada sesiapa yang gemar makan dan buat kek lapis tu..gi jenguk blog Hasue..macam-macam kek lapis ada. Kalau tak silap Yana..K.Ima pun ada jugak...Tu sume dah pakar ..Lainlah Yana nie yang baru nak belajar....Hasue, akak nak C & P resepi Hasue tu kat sini yer..mintak halal...TQVM....


Bahan2: (untuk separuh adunan-guna loyang 8 1/2 x 4 1/2inch)
  • 230g mentega golden churn
  • 5 Biji Telur gred A atau B
  • 90g gula halus
  • 120g tepung gandum/tepung hongkong(Yana guna tepung halus)
  • 3/4 (dlm 6 sudu mkn)gelas horlicks-perisa original
  • 3 sudu makan penuh susu pekat manis
  • 3 sudu makan penuh serikaya
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu kecil Ovelette ( nie Yana tambah)
  • Pewarna merah
  • Pewarna hijau/ pandan emulco
  • Chocolate chip /kismis hitam yg dipotong agak kecil secukupnya

Cara2 Membuatnya:

  1. Panaskan pengukus dan gris rata acuan/loyang degan mentega dan di tabur tepung sehingga rata sepenuhnya. Pastikan loyang ditepung2 supaya tepung rata dan tidak bertompok2.
  2. Di dalam bekas kering,pukul mentega dan gula halus sehingga putih/kembang dan masukkan telur satu persatu. Pukul adunan dengan rata setiap kali memasukkan telur seterusnya.Ulangi langkah tersebut sampai telur habis.
  3. Setelah itu masukkan esen vanilla,ovelette,susu pekat manis,serikaya dan horlicks original. Pukul sebati menggunakan kelajuan sederhana
  4. Masukkan pula tepung. Biasanya saya ayak terus ke dalam adunan sambil dikacau perlahan sehingga tepung habis dan adunan sebati. Pastikan adunan benar2 sebati dengan menggaulnya menggunakan senduk
  5. Bahagikan kepada 3 bahagian-3 senduk untuk warna hijau,2 senduk tanpa warna dan selebihnya warna merah-gaul bersama kismis/coklat chips yg digaul dengan sedikit tepung
  6. Kukus dahulu warna hijau. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air menitis jatuh ke atas kek. (kadang2 tuala diletak atas penutup pengukus tidak membantu)
  7. Apabila permukaan kek agak kering(jgn tunggu menggelembung),lapis lagi dengan warna asal.-Uji dengan hujung lidi jika kurang yakin masak atau belum
  8. Ulangi langkah tersebut untuk melapis warna merah. Kukus sehingga masak. Salah satu cara untuk tahu kek sudah masak apabila bahagian tepi kek sudah agak renggang dari loyang.
  9. Sejukkan sepenuhnya di dalam loyang sebelum dikeluarkan dn dipotong.SELAMAT MENCUBA :)



No comments:

Post a Comment