Oklah, pada sesiapa yang gemar makan dan buat kek lapis tu..gi jenguk blog Hasue..macam-macam kek lapis ada. Kalau tak silap Yana..K.Ima pun ada jugak...Tu sume dah pakar ..Lainlah Yana nie yang baru nak belajar....Hasue, akak nak C & P resepi Hasue tu kat sini yer..mintak halal...TQVM....
Bahan2: (untuk separuh adunan-guna loyang 8 1/2 x 4 1/2inch)
- 230g mentega golden churn
- 5 Biji Telur gred A atau B
- 90g gula halus
- 120g tepung gandum/tepung hongkong(Yana guna tepung halus)
- 3/4 (dlm 6 sudu mkn)gelas horlicks-perisa original
- 3 sudu makan penuh susu pekat manis
- 3 sudu makan penuh serikaya
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 sudu kecil Ovelette ( nie Yana tambah)
- Pewarna merah
- Pewarna hijau/ pandan emulco
- Chocolate chip /kismis hitam yg dipotong agak kecil secukupnya
Cara2 Membuatnya:
- Panaskan pengukus dan gris rata acuan/loyang degan mentega dan di tabur tepung sehingga rata sepenuhnya. Pastikan loyang ditepung2 supaya tepung rata dan tidak bertompok2.
- Di dalam bekas kering,pukul mentega dan gula halus sehingga putih/kembang dan masukkan telur satu persatu. Pukul adunan dengan rata setiap kali memasukkan telur seterusnya.Ulangi langkah tersebut sampai telur habis.
- Setelah itu masukkan esen vanilla,ovelette,susu pekat manis,serikaya dan horlicks original. Pukul sebati menggunakan kelajuan sederhana
- Masukkan pula tepung. Biasanya saya ayak terus ke dalam adunan sambil dikacau perlahan sehingga tepung habis dan adunan sebati. Pastikan adunan benar2 sebati dengan menggaulnya menggunakan senduk
- Bahagikan kepada 3 bahagian-3 senduk untuk warna hijau,2 senduk tanpa warna dan selebihnya warna merah-gaul bersama kismis/coklat chips yg digaul dengan sedikit tepung
- Kukus dahulu warna hijau. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil untuk mengelakkan air menitis jatuh ke atas kek. (kadang2 tuala diletak atas penutup pengukus tidak membantu)
- Apabila permukaan kek agak kering(jgn tunggu menggelembung),lapis lagi dengan warna asal.-Uji dengan hujung lidi jika kurang yakin masak atau belum
- Ulangi langkah tersebut untuk melapis warna merah. Kukus sehingga masak. Salah satu cara untuk tahu kek sudah masak apabila bahagian tepi kek sudah agak renggang dari loyang.
- Sejukkan sepenuhnya di dalam loyang sebelum dikeluarkan dn dipotong.SELAMAT MENCUBA :)
No comments:
Post a Comment