Monday, August 9, 2010

Asam Pedas Ikan Tenggiri

Ari nie masak asam pedas style orang Melaka pulak..Biasanya style orang utara..Saje nak try resepi dalam Majalah keluarga nie..Majalah nie dah terperap lama kat dalam bilik tuh...Time dah nak dekat pose nie, mulalah...satu guni majalah di kuarkan..hehehe.....Biasalah..kalau orang rajin sangat memasak macam tuh ler..hahaha....Tapi, nasib baik ada kengkawan blogging...tu pun dah cukup..tak yah susah-susah nak selak-selak majalah lagi....

Sedap jugak ler asam pedas nie..Tak rugi kalau nak mencubanya. Kalau dah buat tu, rasalah..ikut selera masig-masing...nak tambah @kurangkan ker..ramuan kat dalam tuh..Pada Yana dah ok....Yelah, tekak masing-masing kan...Yana memang beli dua ketui ikan jer...Kalau bebudak kat umah nie, tak berapa suka masak cam gini..kalau masak lain ok ler...Kalau di beri pilihan, lebih baik diorang ambik ikan goreng....Hari nie menu ayam tak der...Ingat esok ada kut.....Kesian pulak kat bebudak nie nak makan ayam...


ASAM PEDAS IKAN TENGGIRI
Sumber : Majalah Seri Dewi & Keluarga Edisi Julai 2010

Bahan-bahannya:-
2 ketul ikan tenggiri
*10 tangkai cili kering
*5 ulas bawang putih
*2 labu bawang besar
*2.5cm kunyit hidup
*2.5cm belacan(*di kisar)
1 batang serai - diketuk
1 cawan air asam jawa
4 helai daun limau purut
Beberapa batang bendi
Sedikit minyak & air
Garam secukup rasa
Sedikit daun kesum

Cara membuatnya:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan2 yg dikisar sehingga garing dan naik bau.
  2. Selepas itu, masukkan air asam jawa, sedikit air dan serai yang telah diketuk.
  3. Masukkan garam secukup rasa & biarkan sehingga mendidih.
  4. Kemudian, masukkan ikan tenggiri, daun kesum, bendi dan daun limau purut.
  5. Biarkan mendidih dan pastikan ikan sudah masak sebelum dihidangkan.

3 comments:

  1. salam ziarah yana,

    sedap asampedas ni..cuma mungkin akak tukar ke ikan kerisi akak copy resepi ya :) thanks

    ReplyDelete
  2. Slm Kak...wokey..no.prob punyo..janji sodap!!! Nnti kasi sepinggan ek!!Tak cukup mintak lg....hehehe...

    ReplyDelete
  3. salam yana...minta maaflah akak baru terpandang komen yana tempohhari tu...utk pengetahuan yana akak guna susu yg tin 505g...itupun akak guna 3/4 tin aje...dan butter pulak akak guna 450g shj...selamat mencuba ye...akak tunggu hasilnya...hehe

    ReplyDelete