Tips membuat puding/kek batik:-
- Biskut marie hendaklah dipatahkan 4.Jgn terlalu kecil kerana tak nampak corak batiknya.
- Mentega hendaklah dicairkan baru dimasukkan bahan2 yg lain.
- Adunan hendaklah dikacau hingga pekat, baru masukkan biskut marie. Kacau sebentar saja supaya biskut marie tidak terlalu lembik.
- Griskan loyang atau lapikkan dgn plastik agar mudah dikeluarkan.
- Setelah menuang adunan ke dalam loyang, tekan perlahan dgn plastik supaya padat.
- Biarkan puding suam baru masukkan dalam peti sejuk. Utk cepat beku, masukkan dalam freezer atas selama 1 jam.
- Setelah beku, potong dgn pisau tajam dan hidangkan.
Puding Batik Biskut Marie
bahan-bahannya:-
450 gm Biskut marie ( 1 paket)
250 gm mentega
100 gm Milo (5@6 sudu besar)
250 gm susu krimer pekat manis
2 biji telur
350 ml air ( 2 cawan)
5 sudu besar koko
1/3 cawan gula( boleh kurangkan kalau tak mau manis)
sedikit emulco coklat (jika suka)
Cara membuatnya:-
- Panaskan mentega dan 2 cawan air hingga mentega itu cair. Gunakan api perlahan.
- Masukkan milo, susu krimer, gula, koko dan emulco coklat. Kacau sebati.
- Pukul telur dgn garfu dan masukkan ke dalam periuk. Masak adunan hingga pekat.
- Masukkan biskut marie yg telah di belah 4.Kacau hingga semua biskut basah.
- Sediakan loyang. Griskan loyang dgn minyak atau lapik plastik.
- Tuangkan adunan dan ratakan.Apabila agak sejuk, tekan dgn plastik agar padat.
- Masukkan dalam peti sejuk setelah puding agak suam. setelah keras, bolehlah di potong dgn pisau tajam.
No comments:
Post a Comment