Memang sedap kalau makan ulam-ulaman...Baik untuk kesihatan dan untuk awet muda jugak....Hari nie satu lagi menu ulam-ulaman..Iaitu ulam pucuk gajus...ada sesiapa yang tak pernak tengok pokok gajus ker? Bak kata orang, tak kenal maka tak cinta..kalau kenal ngan pokoknya...pucuknya tu..kalau di petik..di buat ulam...Pergh! Sedap......Jangan petik daunnya sudah le...Tak termakan pulak nanti.Baunya pun sedap..Makan pulak ngan sambal nyioq...bertambah seleranya.....Nak buat sambal nyioq tu senang jer...macam nie cara-caranya..
Bahan-bahannya:
Kelapa parut putih ajer..
Cili merah*
Bawang merah*
Udang kering*
Belacan*
(*blender semua)
Garam
Gula
Pak aji
Perahan air limau nipis/kasturi
Cara membuatnya:
Dah blender semua bahan2 tadi, gaul bersama kelapa parut.Kelapa parut tu kalau boleh di blender sikit (asing) jangan halus sangat, lepas tu perahkan limau, masukkan garam, gula dan sedikit serbuk perasa mengikut citarasa...Siap! Colek ngan pucuk gajus tadi....Belum try belum tau!..Nanti mesti nak buat lagi...Hehehe....
No comments:
Post a Comment