Thursday, April 29, 2010

Nasi Minyak


Hari nie makan berat sikit..Nasi minyak dengan rendang ayam...Sorry le, nasi yang Yana buat nie tak letak bahan2 hias..terlupa nak beli. Lepas makan, terasa mengantuk pulak..mungkin sebab perut dah kenyang...Kalau nak resepi nasi minyak tu ringkas ajer..sesiapa pun boleh buat....Ikut jer kata hati, kalau nak buat seribu daya, kalau tak nak...beli jer...hahaha...


Resepi Nasi Minyak

Bahan-bahannya:

500gm beras basmathi, rendam 20 minit dan toskan
2 camca besar minyak sapi
1 pokok daun ketumbar, kerat kasar2
1 biji bawang besar, hiris halus
2 inci halia , dititik
3 ulas bawang putih , dititik
3 helai daun pandan, disimpul
700 ml stok ayam (kalau tak de, guna 700ml air + 1 kiub ayam maggi,tak letak pun tak pe..Tapi,sukatan air mesti sama dgn sukatan beras)
300ml susu cair
Garam secukup rasa
1 batang kayu manis*
1 kuntum bunga lawang*
3 biji buah pelaga*
5 kumtun bunga cengkih* (*rempah tumis)
sedikit kismis

Bahan hias:-
Hirisan daun sup/bawang
Bawang goreng
Gajus yg digoreng

Cara membuatnya:-
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali,masukkan rempah tumis, bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan, tumis hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap. Matikan api. Tuang beras tadi dalam periuk nasi elektrik.
  2. Tambah susu cair, daun ketumbar dan juga stok ayam. Masukkan garam secukup rasa dan masak seperti biasa. Bila nasi kering, tabur kismis dan biar betul2 tanak.Gemburkan nasi (cukup sekadar 3-4 kali gembur, kalau banyak kali nanti nasi patah2).
  3. Hias dengan bahan2 tabur dan hidangkan bersama juadah2 lain. ( Yana tak letak pun bahan2 tu sebab lupa nak beli..hehehe....)





No comments:

Post a Comment