Tuesday, November 9, 2010

Ayam Bistik

Assalammualaikum.......Terasa macam dah lama blog ku ini aku tinggalkan....Nie pun menu tertunggak yang dah terperap beberapa hari dalam disk nie...Layan jelah...Resepi dari rumah Kak Nor Ganu tu....Makan dengan nasi putih jer...Kalau nak makan dengan nasi lain, selain nasi putih pun boleh gak...apalah salahnya....Rupanya macam nie rasa ayam bistik....Dah buat baru tau macam mana rasanya....hehehe....sedap-sedap.....Yana copy dari blog akak jelah yer...TQ jugak pada kak Dayang penyumbang resepi asalnya nie.......

AYAM BISTIK by Dayang Jack

Bahan-bahan :
1 ekor ayam sederhana (dipotong dan digoreng biasa hingga 3/4 masak)
2 batang serai (dititik)
50 g rempah beriani + 2 sudu makan serbuk cili (dibancuh dgn air)
100 g puri tomato
2 biji tomato (dibelah 4)
sedikit hirisan daun pudina dan daun sup
rempah 4 sekawan (kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang)
1 sudu makan kicap pekat
2-3 sudu makan kicap manis
3 sudu makan sos cili
garam
kacang peas - jika suka
Bahan-bahan mesin :
7 biji bawang merah
2 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia

Cara-cara :
Tumis rempah 4 sekawan, serai dan bahan-bahan mesin hingga terbit bau. Kemudian masukkan bancuhan rempah beriani. Kacau dan biarkan hingga pecah minyak.
Masukkan puri tomato, sos cili dan kicap. Kacau lagi.
Setelah itu, masukkan ayam yg sudah digoreng tadi bersama daun pudina dan daun sup. Gaulkan sebati hingga masak. Masukkan tomato dan kacang peas.
Hidangkan.

1 comment: