Thursday, July 29, 2010

Not so marble & cheese brownie

Huhuhu......memanglah not so marble & cheese brownie...Yana bubuh cheesenya tu separuh adunan jer....nanti kalau buh manyak-manyak...tak lalu nak makan pulak...Bab me'label' tu rasanya dah pas sikit....tapi,belum 100% lagi..kena menuntut lagi nampaknyer....Maklumlah..tangan pun macam kayu...tak berapa cantik jadiknyer...hehehe.....Agak-agak kalau nak bagi markah berapa dapat ek! Ingat, separuh pun tak der...huhuhu.....Kalau kita dah mencuba, barulah tau apa kekurangan dan kesilapannyer....bolehlah dijadikan panduan kalau nak buat lagi nanti...Kite nie, budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan....Resepi, macam biasa...dari dapur cik mek Jupun kite tuh....(jangan mare yer Hana.....) Asalnya dari K. Rinn...tinkayu pada kalian berdua atas resepi nie...Nak Copylah......maseh....


MARBLE CHEESE BROWNIE (HANA)

Bahan Brownies

250 g mentega
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu cair
1 1/2 cawan gula halus
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1 camca teh soda bicarbonate*(*digaul rata dan diayak)
1 camca teh esen vanilla

Bahan Cheese
250 g cream cheese
1 cawan gula halus (mat guna 3/4 cawan) - hana ltk setengah cwn jer!
1 biji telur gred B
*hana tmbh jus lemon skit n freshcream.

Cara-cara

1. Lenser tin berukuran (10 x 10 x 2) inci dengan mentega, alas dengan kertas minyak, biar kertas minyak terlebih dari tin. Lenser juga kertas minyak dengan mentega. Panaskan oven pada suhu 175C.

2. Untuk brownies: Cairkan mentega (gunakan kaedah double-boiler) hingga cair, masukka serbuk koko dan kacau hingga rata. Kacau gula halus + telur dengan whisk hingga sebati. Masukkan ke dalam bancuhan koko + butter dan gaul rata. Masukkan susu cair, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit sambil diadun hingga sekata. Tuang esen vanilla, gaul rata dan asingkan adunan ini lebih kurang 1 1/2 camca besar untuk dibuat corak atas cheese. Tuang selebihnya dalam loyang tadi, bakar 25 - 30 minit atau hingga brownies masak.

3. Untuk Cream Cheese : Putar cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur dan putar lagi hingga berkrim. Tuang atas brownies tadi dan ratakan. Isikan adunan brownies yang diasingkan tadi dalam piping beg, dan buat beberapa garisan lurus, kemudian lorekkan untuk mendapat hasil seperti dalam gambar. Sambung membakar selama 15 - 20 minit lagi atau hingga masak, biarkan betul2 sejuk, baru dipotong untuk dihidangkan...


No comments:

Post a Comment