Thursday, March 8, 2012

Moist Banana Cake


Assalammualaikum & selamat sejahtera kpd semua rakan2 memasak & surirumah2 yg ada di dunia nie....Sebelum terlewat..Selamat Hari Wanita pd semua insan yg bergelar wanita.....Malas nak citer panjang...layan jelah kek pisang yg Yana buat baru2 nie...Resepi dari CMG....Waaaalaaahhhh!!!  Sedap kek nie..nak buatnya pun senang....Mmg moist ..lembut & gebusss lak tu!!.....cedap2.....Ikut adunan nie mmg dpt bnyk... Bnyk pun habis gak...sebab kek pisang my feveret....nnti leh buat lg...TQVM CMG...atas resepi nie...izinkan Yana sharekan resepimu tu di sini yer...Thanks  a lot...



MOIST BANANA CAKE 

BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram tepung gandum*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
5 biji telur gred A
15 gram ovallate
150 gram gula halus
225 gram pisang emas, lecek halus - Ganti ngan pisang berangan..
1 camca teh esen vanilla atau 3-4 titik esen pisang
100 gram mentega dicairkan*
125 gram minyak jagung*(*disatukan)
Badam cincang untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas minyak tadi. Ketepikan.
  2. Putar gula dan ovallate hingga sebati. Masukkan telur dan putar hingga semua bersatu, tukar pada kelajuan tinggi dan putar hingga adunan pekat seperti adunan kueh baulu. Perlahankan kelajuan dan masukkan pisang lecek, putar rata.
  3. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga habis. Akhir sekali tambah minyak jagung + mentega cair tadi, kacau hingga sebati. Tuang dalam tin, tabur badam cincang rata dan bakar 40 - 45 minit atau hingga kuning keemasan. Uji kek dengan mencucuk bahagian tengahnya dengan lidi sate, jika keluar bersih, tanda kek anda telah masak. Sejukkan sebelum dipotong.

2 comments: