Assalammualaikum...& selamat bercuti kpd yg bercuti...sedaaapppppnyer kuih serimuka nie....semua org suka..terima kasih pd penyumbang resepi kuih yg sedap bangat nie....kalo tak silap, resepi nie Yana ambik dari K.Yatie yg mmg handal dlm membuat pelbagai jenis kuih talam ...TQVM atas resepi nie...nak mintak izin nak sharekan resepi kuih akak tu kat sini....mintak halal yer...kuih nie Yana dah pun buat untuk jualan....tiap2 hari buat kuih nie..Alhamdulillah....mmg habis....hehehe...rugi kalo tak mencuba....resepinya..tgk kat bawah nie yer...
KUIH SERIMUKA PANDAN
Lapisan Bawah:
·
2 cawan pulut
·
2 1/2 cawan santan cair ( saya guna 1 1/2 cwn je..)
·
sedikit garam
Cara
1.
Basuhkan pulut dan rendamkan beberapa jam sebelum dimasak.
2.
Masukkan semua bahan dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.
3.
Lapikkan pelastik dalam loyang bulat atau 4 segi berukuran 8 inic.
4.
Tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5.
Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.
Lapisan Atas:
·
2 cawan santan pekat
·
1 cawan jus pandan + warna hijau
·
3/4 cawan gula
·
3/4 cawan tepung gandum
·
1/4 cawan tepung kastad
·
1 biji telur
·
1 sudu kecil garam
Cara-Cara
1.
Masukkan semua bahan dalam mngkuk dan kacau rata. Tapiskan.
2.
Tuangkan perlahan-lahan atas pulut dalam loyang tadi.
3.
Kukuskan lebih kurang 30 minit.
As claimed by Stanford Medical, It's in fact the SINGLE reason women in this country get to live 10 years longer and weigh on average 19 KG less than we do.
ReplyDelete(And by the way, it is not about genetics or some hard exercise and really, EVERYTHING to related to "how" they are eating.)
BTW, What I said is "HOW", and not "what"...
TAP on this link to determine if this easy questionnaire can help you decipher your real weight loss possibilities