Saturday, May 21, 2011

Muffin Pandan Kelapa

Selamat pagi semua......Hari dah masuk hari Sabtu kan...sekejap je masa berlalu dah pun masuk hujung minggu....masak apa hari nie??? Jemputlah makan muffin nie, sedap jugak tau!!Kalau time membakarnya tu..harum semerbak satu rumah.....Mesti jiran2 tergoda..hehehe....Yana ambik dari dapur Mat kite tu...Ada jugak yang dah mencuba...Oklah, kalau yg belum lagi tu,nak cuba silakan...Yana mintak kebenaran Mat ye... nak kongsi resepimu ituw....TQVM...Al-maklumlah...hari nie kan ke hari cuti..so,sibuk sikit...macam2 keje nak diuruskan...Layan jelah resepi dari Mat nie....

MUFFIN PANDAN KELAPA (MAT)

BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
2 biji telur gred A
80 g gula halus
150 g tepung berserbuk penaik (self-raising flour)
30 g kelapa kering
1 camca besar serbuk santan
1/4 cawan susu segar (mat guna susu cair)
1 camca teh pandan paste
Secubit garam
Sedikit kelapa kering untuk ditabur

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 175C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup jenis keras. Satukan tepung berserbuk penaik dengan kelapa kering, serbuk santan dan secubit garam, gaul rata. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga putih. Masukkan pandan paste dan kacau rata.
  3. Perlahankan speed dan masuk tepung berselang seli dengan susu cair hingga selesai. Kacau rata. Sudukan 3/4 penuh ke dalam muffin cup tadi dan tabur sedikit kelapa kering atasnya. Bakar 25 - 30 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidang.....


No comments:

Post a Comment