Tuesday, December 27, 2011

Kek Gula Hangus @ Sarang Semut

Inilah antara kek tradisional yg masih menjadi pujaan ramai...kek ni jugak sesuai dijadikan hidangan untuk sebarang majlis. Kek ni pun ada penggemarnya tersendiri..termasuklah Yana...Mmg suka mkn kek nie..Dah bnyk kali buat...abis jer...Tak sempat nak letak N3..nie pun buat sebab nak bawa balik kampung...Nak bagi pak & mak mertua rasa...Yana buat 2 adunan...sebab kalau satu adunan mcm skit jer...Syukur alhamdulillah...pak mertua kata sedap...hehehe...Tapi, tak leh mkn selalu..nnti memudaratkan kesihatan lak!!Paham2 jelah..kek nie kan ke manis2 skit...kalau kurang manis..kuranglah pulak rasanyer...Semua dah try buat kek nie kan...buatnya pun xlah susah sangat...senang jer...tu yg rajin buat selalu...hehehe....Sebelum terlupa, nak ucap bebanyk terima kasih pada penyumbang resepi nie..Widad...& resepi asalnya dari Chetam...Kalau nak mencuba silakan...Kita semak bahan2nya kat bawah nie yer...


Bahan-bahan ( 6 orang )

  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1 cawan susu pekat
  • 2 camt soda bikarbonat*( * Satukan & ayak)
  • 4 biji telur
  • 2 camb mentega

Cara-cara

  1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
  2. Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
  3. Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
  4. Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat. (Yana pukul sekejap jer, guna whisk..agak2 telur tu dah sebati..ok)
  5. Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
  6. Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
  7. Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
  8. Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
  9. Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"

Selamat mencuba!!