Wednesday, September 28, 2011

Mutton Masala

Assalammualaikum....Tak sangka pulak baru first time masak sedap pulak tu....Hehehe....Sebenarnya dah lama Yana nak buat Mutton Masala nie...Cuma belum berjumpa dgn daging kambing yg fresh lg....Ni pun nasib baik ada rezeki dpt daging kambing fresh....Pada tekak kami, masakkan nie dah memenuhi citarasa ..Tapi, tekak orang lain-lain kan..Kalau nak mencuba apalah salahnya....Kalau tak serasi dgn tekak saudara & saudari...pandai-pandailah korang sume adjust sendiri yer.....Kalau nak cuba resepinya ada kat bawah nie...Terima kasih daun keladi, pd penyumbang resepi nie.....Lain kali boleh buat lg.....Yana C & P dari dapur Kak Nor SG jer...

MUTTON MASALA
resipi :
Love2cook
sumber:
K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahannya :-
1kg daging kambing (dibersihkan dan dipotong kiub saiz sederhana besar...gaul ngan 1 sk serbuk kunyit dan sedikit garam...rebus dgn sedikit air hingga air kurang/ daging cukup masak...)

Bahan dikisar bersama :-
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1-2 batang serai
-----------------------
1 labu bawang besar (dihiris)
2-3 biji ubi kentang (potong empat)
2 biji tomato (potong empat)
2 tangkai cili hijau (dihiris) - buh cili merah jer heee....
2 tangkai cili merah (dihiris)
1 tangkai daun kari

Sedikit daun ketumbar
1 keping kayu manis
1 bunga lawang
3 biji pelaga
1/2 sk biji jintan putih
1/2 sk biji jintan manis
1/2 sk serbuk ketumbar
3 sb serbuk cili (boleh lebih/ kurang ikut suka...nak mix ngan sedikit serbuk kari daging pun ok) - Yana buh 2 sb sebuk cili 1 sb serbuk kari

1 sk serbuk Garam Masala
2 gelas air
Garam dan aji secukupnya
Minyak masak

Cara-cara memasaknya :-
Panaskan minyak dlm kuali.
Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, biji jintan putih dan jintan manis.
Masukkan bahan2 yang telah dikisar tadi dan tumis hingga bau wangi.
Masukkan pula bawang besar, cili hijau, cili merah dan daun kari.
Kacau seketika dan masukkan tomato.
Kemudiannya, masukkan daging kambing yang telah direbus tadi. Kacau bersama ubi kentang. Tambahkan air, serbuk cili, garam dan aji secukupnya. Kacau sebati. Tutup periuk dan biarkan mendidih.
Apabila kentang dah masak, boleh masukkan serbuk ketumbar dan garam masala. Gaul sebati dan biarkan seketika.
Pastikan cukup rasa, daging pun dah masak.
Taburkan daun ketumbar dan gaul. Padamkan api.
Mutton masala sedia dihidang.

*** Kari ni lagi sedap jika dibuat pekat, so kurangkan air...
Sedap dimakan bersama nasi minyak/ briyani...



Bingka Pisang

Jemput makan....Bingka pisang yg menjadi kegemaran Yana & anak-anak...Buat untuk sarapan pagi....Ada lebih sikit...simpan untuk makan petang pulak.....Rasanya cukup sedap..lemak2 manis pisang gituk....Nak buatnya pun senang & cepat...Yana C & P dari rumah Kak Ummi ....Resepi asal, dari Kak Zana.....TQ pada kalian berdua..kepada penggemar pisang tu, cepat2 pegi kedai beli pisang, cuba buat bingka nie....sedaaap......Tak rugi kalau membuatnya...keraknyer tu yg sedap..hehehe.....Yana suka.....

BINGKA PISANG

Resepi Asal : Zana

Resepi : Kak Ummi

Bahan-bahan:- (note: kalau nk nmpak tebal sikit, guna loyang 8 inci)

· 1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau (*ummi guna pisang emas sederhana 15 biji, seeloknya lenyek kasar2 sikit, baru nmpak isinya nnt) - Yana ikut k.ummi

· 1 cwn tepung gandum*

· 3/4 cwn gula pasir*

· 1 cwn santan* (*ummi guna santan kotak je)

· 1 cwn susu sejat/cair*

· 1 biji telur*

· 2 sudu besar butter*

Cara-Cara:-

1. Blender semua bahan*

2. 2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.

3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter

4. Bakar 180C selama 1 jam api bawah.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (*akak bakar 1 jam dan tambah 10 minit lg dengan api atas n bawah...biar berkerak sikit)

5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..