Wednesday, September 28, 2011
Mutton Masala
MUTTON MASALA
Sedikit daun ketumbar
1 sk serbuk Garam Masala
Bingka Pisang
BINGKA PISANG
Resepi Asal : Zana
Resepi : Kak Ummi
Bahan-bahan:- (note: kalau nk nmpak tebal sikit, guna loyang 8 inci)
· 1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau (*ummi guna pisang emas sederhana 15 biji, seeloknya lenyek kasar2 sikit, baru nmpak isinya nnt) - Yana ikut k.ummi
· 1 cwn tepung gandum*
· 3/4 cwn gula pasir*
· 1 cwn santan* (*ummi guna santan kotak je)
· 1 cwn susu sejat/cair*
· 1 biji telur*
· 2 sudu besar butter*
Cara-Cara:-
1. Blender semua bahan*
2. 2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam api bawah.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (*akak bakar 1 jam dan tambah 10 minit lg dengan api atas n bawah...biar berkerak sikit)
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..