Tuesday, August 31, 2010

Pizza lagi...........

Anak Yana tak habis2 nak makan pizza lagi....huhuhu....

Memang gebu dan lembut.....pizza nie...Macam nama orang yang membuatnya...Cik Mat Gebu....hehehe....Tak taulah..Anak Yana nie, tak jemu-jemu nak makan pizza...Agaknya pizza mama dia sedap kut!! Sapa lagi nak puji...kalau bukan anak-anak....Depa kata pun sedap...Tu yang permintaan sentiasa ada..tak putus-putus...bulan pose nie jer..dah berapa kali Yana wat pizza...Toppingnya sama jer...cuma base jer yang lain....Tukar citarasa la pulak....Kalau sama nanti jemu pulak...Bebudak kat umah nie tak berapa suka kalau pizza ada cendawan ngan cili benggala tuh!! Kalau buh buat membazir jer....depa taruk tepi...Terpaksalah maknya makan.....sayang pulak..dah buat dibuang-buang...senang citer...buh sosej, nenas,daging cincang..cheese....sudah...tu pun dah menyelerakan...yang bebudak nie suka cheesenya tu...Daripada adunan nie, Yana buat separuh jer....Berbuka pose makan pizza...kenyang jugak....Yana makan 2 potong jer dah kenyang...Anak Yana yang kecik tu pun dah pandai mintak, nak makan pizza...Nanti kalau tak buatkan merajuk pulak!!

Wokeylah, TQVM pada cik Mat,atas resepi pizzamu ini....Mabelos!! Sebut jer nama Mat, mesti semua orang tau!! Dia memang teror dalam bab masak memasak nie...Yana nak cnp resepi Mat tu yer...Mintak halal dunia akhirat yer Mat....Maceh.....

PIZZA GEBU

BAHAN DOH :-)
500 g tepung roti
250 ml air suam
10 g yis segera
1 camca besar gula halus
1 camca teh garam halus
4 camca besar mentega
1 camca teh bread softerner
1 camca teh bread improver

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA :- Panaskan oven pada suhu 200C, lenser dulang pizza dengan sedikit mentega, bagi 2 doh, ambil satu bahagian, bulat2kan dan canai, alih doh ke dalam dulang tadi dan tekan supaya rata dan bulat. Masukkan ke dalam oven dan bakar kosong selama 5 minit. Keluarkan dan sapu dengan sos tomato dan tabur bahan2 inti ikut suka dan akhir sekali tabur parutan keju mozarella dan lada hitam. Bakar kembali selama 20 - 25 minit hingga keju cair dan roti pizza kelihatan kekuningan. Boleh dihidangkan.....

Monday, August 30, 2010

Lepat Pisang

Buat lapan ketui jer...
Beginilah hasilnya...
Sedia untuk masuk mulut...hehehe.....Puas hati dapat makan lepat buatan sendiri...Tak sangka pulak sedap!! Secukup rasa..Tu pun ikut resepi jugak..Harapkan Yana...Entah apa jadiknya nanti..jadik lepat lembik pulak...Rasanya pun sedang-sedang jer..Feveret Yana nie..dengan anak yang nombor 2 tu..dia lah yang suruh buat lepat nie...Usahakan jugaklah carik daun pisang....Mula-mula buat tu rasa macam susah sikit nak membungkusnya..maklumlah..tak pernah buat lagi...Kali keduanya tu dah ok....Memang sedap kalau di makan panas-panas....Lain kali boleh buat lagi....

Sebenarnya resepi lepat nie Yana ambik dalam dapur K.Ummi..hehehe....sowey ye kak..Yana ambik resepi tanpa kebenaran...Dah buat baru nak mintak izin nie.....Nak copy resepi akak tu ler..Harap akak tak marah...Tak baik marah2 di bulan pose nie.....kurus nanti pose tu..hehehe....Mintak halal yer.....Tenkiu.....very much!!

Bahan:- ( 7 - 8 keping)

· 8 biji pisang emas/berangan - Yana guna pisang emas

· 1/3 cawan gula pasir

· 3/4 cawan tepung gandum

· 1/2 sudu teh garam

· 1/4 cawan santan pekat (*akak guna santan kotak je)

· sedikit kelapa muda parut digaul dengan sedikit garam

· daun pisang secukupnya (dilayu atas api perlahan, buang bahagian keras tepi, lap dan belah lebihkurang sejengkal lebar daun)

Cara-Cara:-

1. Panaskan periuk kukusan.

2. Dalam mangkuk lecek pisang dengan gula hingga gula dan pisang hancur sedikit.

3. Masukkan santan, garam, dan tepung. Gaul rata.

4. Ambil daun pisang dan letakkan 2 - 3 sudu besar adunan pisang di tengah2 daun. Letak inti di tengahnya dan gulung daun pisang. Lipat kedua2 bahagian tepinya biar kemas. Buat hingga habis.

5. Letak/susun dalam periuk kukusan. Kukusan selama 12 - 15 minit hingga masak/kelihatan daun pisang kekuningan.

Sunday, August 29, 2010

Sotong Masak Lemak Padang

Syukur Alhamdulillah.....Tak sia-sia mencuba resepi dari dapur Pak Engku nie..memang sedap...Sebenarnya dah lama teringin nak makan sotong..Sebelum tu kena tanya anak-anak dulu, makan sotong ke tak...Nasib baik nak makan..Kekadang tu tak nak..Ikut selera diaorang ler..Nanti jenuh pulak nak abiskan sorang-sorang...Menu berbuka hari Jummat tadi..hehehe...terlewat pulak nak masukkan entry...Memang menyelerakan sotong masak macam nie...kuah pun ada..Resepinya nie mudah jer..nak masak pun senang..tak memakan masa yang lama..

Kalau ikut resepi nie guna sotong sekilo..Yana buat setengah jer..Makan pun bukannya ramai..3 orang jer..en.hubby tak der...dah pegi keje balik....kena sabar jelah..dengan kerenah anak-anak....Jadik kelam- kabut jugak bila hubby tak der...segalanya kena diuruskan sendiri...huhuhu....Sabar....

Oklah, Yana syorkan agar kengkawan cuba resepi nie..Sedap nie...Kalau nak trylah resepi Pak Engku nie...Mungkin ada yang dah mencubanya...Mungkin ada resepi yang sama dengan resepi Yana nie..Cuma, bahannya jer yang lain...Kalau nak cuba..Salin bahan-bahannya kat bawah nie yer...

SOTONG MASAK LEMAK PADANG
SUMBER: RESEPI PAK ENGKU

Bahan-bahannya :-
1 kg sotong
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci kunyit hidup*
2 inci halia*
5 tangkai cili merah*(* dikisar)
3 biji bawang besar - belah 4
2 batang serai - titik
3 tangkai cili merah - belah 2
2 biji tomato - belah 2
3 biji ubi kentang - potong empat
3 sudu besar minyak masak
500ml santan
400ml air
Garam secukup rasa

Cara penyediaannya:-
  1. Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar sehingga naik bau.
  2. Kemudian, masukkan bawang besar,serai,ubi kentang, tomato, sotong, santan dan air.
  3. Kacau biar sebati,tambahkan garam secukup rasa dan masak hingga betul betul masak.


Donut Ala2 Dunkin Donut....

Hehehe......saje try wat donut dari resepi chef Hanieliza nie...Pastu Yana buh jem strawberry kat dalamnya...Jadiklah cam ginie...Ala2 Dunkin Donut gituk...Anak Yana suka sesangat kalau taruk jem kat dalamnya tu..Tapi, tak lalu makan banyak sangat....kemanisan.....Makan 2 ketui jer dah kenyang...Terbuat besar pulak tuh!! Mana tak kenyangnyer....Donut K.Liza nie lembut....jer...Daripada hari tu lagi si Along suruh buat donut inti strawberry nie....Dia saje dah makan 4 ketui...Kuih lain dah sentuh...Yang si kakak tak berapa suka sangat...

Terima kasih pada K.Liza atas resepinya nie...Yana buat separuh adunan jer..Kalau wat banyak nanti jenuh pulak nak menghabiskannyer..Hehehe....Akak, Yana nak copy resepi akak tu kat sini yer....Nak mintak izin dulu......TQ....

DONUT

SUMBER : CHEF HANIELIZA

Bahan A

600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan

Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softener

Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin

Cara
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunak mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda.
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit.
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.

Nota:
semasa mencanai doh..memang harus bermain dengan tepung...macam mandi tepung tangan tu...

Friday, August 27, 2010

Kuih Ketayap@Kuih Gulung

Nie pun salah satu hidangan kuih berbuka semalam...Ada orang panggil kuih gulung....ada jugak yang menggelarnya kuih ketayap...Buat kuih nie sebab nak abiskan inti buat kuih koci hari tu...Yana panggil kuih ketayap jer...Bukan kuih kayap tau!! Tapi kuih nie nampak macam berkayap sikit..huhuhu...Eeee....kalau berkayap mesti dah tak lalu nak makan....Sadis betui masa buat kulit kuih nie..Melekat le pulak kuali ku itu...jenuh jugak aku taruk minyak..akhirnya baru ok sikit..sikit jer...Nielah percubaan pertama Yana buat kuih nie..Tengoklah kulitnya tuh!! Tak menarik sangat kan..Tebal pulak tuh!! Kalau nipis sikit..barulah cantik kan!Tengok Mat buat..cantik jer...Kulit kuih dia pakai foundation apa ha??Agaknya masa memasak tu api kuat kut..kuali leper tu kan ke cepat panas...Belajar dari kesilapan..Rasanya dah ok..cuma kulitnya tu jer yang terhangit sikit...

Kuih nie ada bermacam resepi..dan ada yang paling mudah lagi.....Beli jer..Hahaha....Kalau nak cuba resepi Yana nie apa salahnya..Silakan....Silalah tengok bahan-bahannya kat bawah nie yer...


Bahan-bahan untuk membuat kulitnya:-

250gm tepung gandum
250ml air daun pandan - Yana guna pandan paste jer...
175-200ml air - ikut kepekatan
125ml cawan susu cair
2 biji telur
Sedikit pewarna hijau
Minyak masak
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:-
  1. Adunkan tepung, telur,air pandan, susu cair,air dan garam hingga sebati. Masukkan pewarna hijau dan dikacau rata.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kualai leper. Tuangkan satu senduk adunan dan ratakan hingga nipis.Apabila masak, angkat. Buat hingga habis.
  3. Bubuh sedikit inti kelapa di atas kuih tadi dan digulung kemas.


Nasi Ayam Butter & Kuih Keria..

Menu berbuka semalam...nasi ayam butter..yang pernah Yana buat dulu..resepi dari Hana...
Tenkiuu..atas resepi nie...Ia dah menjadi makanan feveret kami sefamili...Sedap nasi ayam nie...harum jer baunya..Kalau nak resepi tengok resepi nasi Yana yang sebelum nie...Kalau malas nak bukak, tak pelah...Yana merajinkan diri nak post resepi tu sekali lagi kat sini.....Mesti cuba tau!! Hehehe...

NASI AYAM BUTTER

Bahan-bahan
UTK NASI

· 3 cawan beras (hana gune beras thai )- basuh dan toskan

· 31/2 air rebusan ayam - bergantung jenis beras

· Rempah tumis (kayu manis,bunga lawang, cengkih, pelaga..)

· 1/2 biji bawang besar - dihiris

· 1 inci halia - ketuk

· 1 sudu serbuk pati ayam knorr

· 1 helai daun pandan simpul

· 1 batang serai ketuk

· 2 sudu besar butter

· garam

>> Panaskan butter. Masukkan rempah tumis, hingga naik bau.. Masukkan bwg, halia.. Tumis lagi. Masukkan pula air rebusan ayam, daun pandan, serai, serbuk pati ayam dan garam secukup rasa. Masukkan beras dan pindahkan ke dalam rice cooker. Masak seperti biasa.


UTK SUP

· 1/2 ekor ayam size kecil - potong

· 1 sk serbuk@kiub pati ayam

· 1 batang saderi - potong

· 2 inci halia - ketuk

· Air secukupnyer

· garam

· daun bawang dan bawang goreng

>> Rebus semua bahan sehingga ayam masak. Toskan ayam dan ketepikan. Masukkan daun sup dan bawang goreng. Siap utk hidangan sup.

UTK SOS MERAH

· 3-4 batang lada merah*

· 2 ulas bwg putih*

· 2 biji tomato*/bleh juga gune tomato puri

· 2 sudu besar sos tomato

· 2 sudu besar sos chili

· 1 sudu kecil cuka

· 1 sudu besar gula

>>blend yang bertanda *. Masukkan dlm periuk/kuali dan masukkan sos,cuka, gula n garam. Didihkan sehingga kuah agak2 pekat n matikan api.

UTK SOS HITAM@KICAP

· 3 sudu besar kicap

· 1 sudu kecil madu

· 2 sudu besar air rebusan ayam

>> Campurkan semua. ketepikan.

UTK AYAM GORENG MADU

· Ayam rebusan tadi

· 3 sudu besar kicap pekat

· 1 sudu besar sos tiram

· 2 sudu besar madu

· 1 inci halia - parut

· 2 ulas bawang putih - parut

· blackpepper - optional

· bleh tambah minyak bijan jika inginkan lebih wangi

>> Campurkan semua bahan. Perap lebih kurang satu jam atau lebih. (hana perap 20min jer) Panaskan minyak (gune minyak sedikit sahaja asal tenggelam paras setengah ayam). Goreng ayam tadi hingga keitam2an. Jgn hangus sudah! Jika ingin dibakar boleh juga.Hidangkan dengan nasi ayam, sup n sos tadi dan juga dengan daun salad@ kubis, tomato dan timun.

Nie pulak kuih keria...Tengok sorang member tu wat kuih keria, teringin pulak rasanya...Anak Yana suka sesangat kuih nie...Atas permintaan..kenalah buat..kesian bebudak kat umah nie kan pose....Nak tak nak,kenalah turutkan kemahuan mereka...Nasib baik ada stok ubi keledek kat umah nie..Stok ubi sentiasa ada..manalah tau kut2 teringin nak buat kuih-muih lain pulak!!Senang..kalau bahan dah ada..terus ambik, kupas..& masak jer....Kuih nie buatnya memang mudah..makannya pun sedap....Bahannya cuma ubi keledek, tepung dan gula.Kalau tak mau kuihnya tu melekat kat tangan masa membentuk tu, buh sikit mentega kat tangan..Insyallah..kuih tu akan cantik jer bentuknyer....Time nak buh gula tu, masak gula tu sampai jadik macam bertali sikit...pastu barulah bubuh kuih yang telah digoreng..Terus padamkan api..Bukannya apa, takut nanti kuih & gula tu hangus lak ...Gaulkan kuih bersama gula hingga rata dan sebati semuanya.....Bolehlah dimakan...Sedap dimakan panas-panas...