Wednesday, June 30, 2010

Mee Udang....

Emmmm..........sedapnyer....nie menu tengahari tadi....dah malam-malam cam nie baru free sket nak update blog...siang sibuk sket...almaklumlah...En. Hubby dah ada kat umah....Hepeynyer ati nie....Asyik makan nasi jer...kali nie teringin pulak nak makan mee...Resepi nie Yana ambik dalam dapur Hana....memang sedap kalau bubuh udang kering tu banyak ....Tapi, biarlah berpada-pada...jangan sampai sekilo korang bubuh...Yana blender cili merah sikit..tambah ngan cili giling.....hehehe.....adjust sikit yer Hana..jangan mare...just to try jer....Tima kaseh atas resepi mee nie...Yana nak C & P jerlah...Tingkayu....

MEE UDANG

Bahan-bahan

· 1/kg mee kuning

· 300 gm udang saiz L (belasah jerlah saiz apapun eh)

· 4 sb lada boh / lada giling

· *4 ulas bawang merah@1 biji bwg besar - hana gune bwg besar

· *3 ulas bawang putih

· *1 sb udang kerin- lg byk lg sedap!

· *1/2 inci halia

· *1 inci lengkuas - yg ni hana tmbh

· *1 btg serai - juga yg neh (bleh juga klu ketuk saje)

· 1 sb petis

· 3 sb sos tomato

· 1 sb sos cili

· keledek / kentang yg tlh direbus n di lenyek (optional- utk pekatkan kuah)- x ltk

· gula n garam

· taugeh n sawi

· daun bawang n bawang goreng

Cara-cara

1. Rebus udang hingga masak.tapis keluar udang n asingkan.Air rebusan jg buang. nak sedap lagik masukkan air rebusan daging.

2. Tumis lada boh hingga garing.Kisar bahan bertanda *.Tumis lak bahan kisar hingga betul garing n naik bau.

3. Masukkan air rebusan udang.biar kuah mendidih.Masukkan sos tomato, sos cili n petis.Renehkan kuah.

4. Masukkan garam n gula.bergantung pada citarasa masing.Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama.Lagi lama sedap.

5. Letak keledek/kentang yg tlh dilenyek utk memekatkan kuah.Tapi kuah ni dah cukup pekat sbb ada letak sos.so depend masing2lah eh...

6. Celur mee, taugeh n sawi.Masukkan udang yg telah direbus tadi.tuang kuah n taburlah dgn daun bawang n bawang goreng.

Monday, June 28, 2010

Ikan Pesmol

Ikan Pesmol...Apa binatangnya pesmol tu pun ha? Yana pun tak tau...nanti nak bukak kamus...kut-kut ada makna...Main masak jer...kali pertama masak...Hmmmmm.....not bad jugak ikan masak pesmol nie...Yana guna ikan gerut-gerut jer..hari tu dah masak ikan siakap kukus....tak kanlah hari nie nak masak ikan siakap jugak...Ikan pesmol nie banyak guna cili padi...Yana bubuh sikit jer...nanti anak-anak tak makan pulak..tau jelah kan..anak Yana nie tak suka pedas-pedas sangat....buat secukup rasa jer...sedap gak...Daun salam pun tak bubuh..tak de dalam stok...hehehe....Yana ambik dari dapur Fiqah...Rasa-rasa nak kopipies resepi Fiqah nie le.....mintak kebenaran ek!! Tingkayu.....

Ikan Pesmol
~~~~~~~~~

Bahan-Bahan
~~~~~~~~~~


1 ekor ikan siakap dibersihkan
garam, lada hitam yang baru dikisar
1 batang serai dititik
2 cm lengkuas dititik
10 tangkai cili padi
2 helai daun limau purut
2 helai daun salam
2 cawan santan pekat
air perahan daripada 1 biji limau nipis
gula

Bahan Kisar
~~~~~~~~~


5 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
10 biji buah keras
1/2 sudu teh kunyit serbuk
2.5 cm halia

Cara-Cara
~~~~~~~

1. Lumurkan ikan dengan garam dan lada hitam. Goreng ikan dengan
minyak yang penuh sehingga garing.

2. Panaskan 3 sudu minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.

3. Masukkan serai dan lengkuas. Tambah cili padi, daun limau purut dan daun salam.

Kacau rata-rata.

4. Masukkan santan dan renihkan sehingga kuah memekat. Perasakan dengan air limau nipis, garam dan gula.

5. Tuang kuah ke atas ikan goreng dan hidang segera.

Sarapan Pagi Tadi.....

Resepi yang dah lama tertangguh nak buat...Dari sehari ke sehari nak buat....Tapi, hari nie nekad nak buat...pagi-pagi lagi dah menguli sebelum hantar si kecik tu pegi sekolah...Balik hantar dia jer terus masak..Makan dengan kuah Dalca jer...Tapi, soweyle....muka capati nie tak berapa elok..Mula-mula elok jer, leper bulat....Pas tu, time letak kat kuali..jadi bersegi pulak..hehehe.....Pa-pa pun..makan 2 keping dah terasa kenyang.....Yana ambik dari dapur Raidah...Nak "kopi" resepi boleh....???? TQ...

CAPATI

Bahan-bahan:

1 cawan tepung atta ~ dapat 4 keping roti
1/4 sudu teh garam
1/3 cawan air suam

Juga diperlukan:

2 sudu kecil minyak sapi atau butter/mentega

1/4 cawan tepung atta untuk mencanai doh

Cara penyediaan:

1. Campurkan/satukan tepung, garam dan air dan uli hingga menjadi doh.

2. Tutup dgn kain lembap. Biarkan doh rehat selama sekurang2nya 10 minit atau lebih.

3. Kemudian bahagikan doh menjadi 8 bahagian yang sama besar.

4. Leperkan doh dgn tangan dan celupkan ke dalam tepung yang kering di kedua2 belah bahagian.

5. Canaikan doh sehingga nipis, lebih kurang 6 inci.

6. Panaskan kuali dgn menggunakan api yg kecil. Bila kuali panas masukkan roti.

7. Setelah roti bertukar warna dan sedikit mengelembung, terbalik roti.

8. Setelah 1 - 2 minit, terbalikkan sekali lagi roti.

9. Kemudian dengan menggunakan senduk, tekan roti supaya ianya mengembung bulat.

10. Pusingkan sekali lagi dan bolehlah diangkat.

11. Sapukan dgn sedikit ghee/butter.

Sunday, June 27, 2010

Menu Tengahari Tadi...

Hari nie hari minggu masak special sikit....berat rasanya masakan nie...Tapi, kalau dah makan anak beranak..berat ke, ringan ker....janji kenyang..masuk mulut...bertambah-tambah makan...hehehe.....Saje nak try resepi dari dapur K.Ummi nie..sedap gak...Alhamdulillah...Yana masak Nasi Briyani Kashmir, Ayam Perap Masak Merah Madu & Dalca....Eeeeemmmmm...sedapnyer....ayam masak cam nie....first time cuba.....Yana masak sikit jer..Kalau sesiapa yang nak masak sikit tu pepandailah adjust resepi nie yer...sendiri mau ingat ler....Nasi pun tak letak kismis & badam..Lupa lak nak beli..Tapi, masih ok lagi....Tingkayu k.ummi atas resepi yang sedap nie.....nasi pun ambik resepi k.ummi jugak...Mintak halal yer...Yana nak kopipies resepi.....

NASI BERIYANI KASHMIR

Bahan:-

1 kg beras basmathi, cuci dan toskan

100 gm minyak sapi Ghee

2 camca besar tomato puree

1450 ml air

100 ml susu cair (ummi guna Ideal Nestle)

100 ml dadih (plain yogurt)

garam secukupnya

kismis dan badam untuk hiasan

daun bawang - tabur

Bahan rempah campur:-

1 camca besar serbuk jintan putih

1 camca besar serbuk jintan manis

2 camca besar serbuk ketumbar

2 camca teh garam masala

4 kuntum bunga cengkih

Bahan Kisar:-

2 biji bawang besar

3 ulas bawang putih

1 cm halia

4 biji cili hijau

3 biji buah pelaga

Cara Memasak:-

Panaskan minyak sapi, tumis bahan rempah campur hingga wangi. Masukkan tomato puree dan bahan kisar. Kacau 3 - 4 minit atau hingga terbit minyak. Masukkan beras, gaul selama 2 minit. Tuang air, susu cair, garam dan dadih. Gaul rata dan biarkan menggelegak sambil dikacau. Apabila telah kering airnya, tutup periuk dan perlahankan api. (ummi tumis guna periuk elektrik dan apabila beras telah dicampurkan semuanya..tekan je suis dan letak periuk elektrik tu dan biarkan masak mcm bese). Bila nasi telah masak, taburkan kismis dan badam (x letak badam pun). Taburkan bawang goreng dan daun bawang bila menghidang


AYAM PERAP MASAK MERAH MADU

Bahan:-

· 1 ekor ayam - potong 10 bahagian

· 2 sb. rempah kari ayam

· 1 sb. serbuk kunyit

· 6 ulas bawang putih (ditumbuk)

· 2 inci halia (ditumbuk)

· 2 labu bawang besar (dikisar)

· 2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)

· 5 sb. madu

· 1 sudu besar gula merah

· 2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.)

· garam secukup rasa

· 1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara Memasak:-

1. Ayam dibersihkan dan ditoskan. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)

2. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)

3. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.

4. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.

5. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.

6. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.

7. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.

8. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.



Apam Balik

Sarapan pagi tadi. Dah lama tak buat kuih apam balik nie..Yana guna acu yang kecik tu..ikut sukatan nie dapat banyak...Tapi, alhamdulillah...nasib baik habis...risau jer kalau tak abis...Laku jugak jualan Yana pagi tadi....hehehe...awai dah tutup kedai...Maklumlah...cuti, bebudak nie bangun pun lewat sikit...bangun-bangun jer..lapar..nasib baik sarapan dah siap..terus makan...Yana ambik resepi dari dapur K.Nor64 tu..resepi asal dari Inahar Cooking..Tq K.Nor atas resepi nie..Yana nak C & P yer....lain kali boleh buat lagi..

Resepi dari Inahar Cooking

RESEPI APAM BALIK(resipi asal ms oreo)

Bahan2:

  • 2 cawan tepung gandum
  • ½ cawan gula
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1 sudu teh baking powder
  • Sedikit pewarna kuning
  • 1 biji telur
  • 1½ cawan air
  • Sedikit mentega/planta untuk mengoles

Bahan tabur :

  • Kacang tanah di goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
  • Jagung dalam tin
  • Gula halus
  • Marjerin

Cara2:
1.Gunakan mixer ..pukul telur dan gula sehingga kembang.
2.Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.
3.Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum.
4.Pukul lagi sehingga semuanya sebati.
5.Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan / sainlessteel ) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.
6.Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan bahan tabur diatas.

Saturday, June 26, 2010

Nasi Goreng Thai

Malam nie kami sekeluarga pegi ke Thai...hehehe....tengok nama nasi dah ler...Taruk udang besar-besar punya....Anak-anak memang suka makan nasi nie..yang si kecik tu bertambah-tambah makan...hidang panas-panas pulak tu..memang best!! Nak memasaknya pun senang..janji cukup semua bahan-bahan dan rempah ratusnya...mesti jadik punya....Jenguk dalam dapur K.Ummi..Makan nasi nie memang terangkatlah!! Macam kata K.Ummi...hehehe.....Oklah, rasanya malam nie nak tido awai..planning pagi esok nak buat capati..digandingkan dengan kari sardin jer...Tapi, tak tau lagi..jadik buat ke tak..kita tengok jelah..nanti....K.Ummi, Yana nak mintak izin nak kopipies resepi yer...TQ....

NASI GORENG THAI

Bahan:-
  • 2 mangkuk nasi
  • 2 biji telor
  • 1/2 labu bawang besar - dipotong dadu (*ummi tambah ni)
  • 2 sudu kecil pes tomyam/1 kiub pati tomyam
  • 1/4 cawan sayur campur/lobak & kacang dihiris halus
  • 1 sudu besar cili kisar (*ummi letak 2 sudu besar)
  • 3 - 4 tangkai cili padi - tumbuk (*ummi tambah 8 biji)
  • 1 - 2 helai daun limau purut - hiris halus
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 1 batang serai - dihiris halus
  • 1 sudu kecil lengkuas yang dicincang
  • 7 - 8 ekor udang dicelur (*ummi x celur, goreng dgn nasi)
  • Hirisan isi ayam
  • Minyak masak

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dengan api sederhana. Pecahkan telor dan goreng seperti telor hancur hingga masak.
  2. Masukkan bawang, serai, lengkuas, cili padi dan cili kisar. Goreng hingga naik bau.
  3. Masukkan ayam dan kacau. Masukkan pula udang dan pes tomyam.
  4. Masukkan sayuran, daun limau purut dan kacau rata.
  5. Masukkan nasi dan kacau balik hingga rata dan letak garam.
  6. Kacau hingga nasi berasap dan naik bau harum. Tutup api.